Eakatele PAI!

Share

Kujutle end jalutamas mööda kaugel asuvat linnaparki: sinu ümber liigub inimesi erinevas vanuses ja erineva taustaga, kuid tähelepanu köidavad iseäranis eakad, kes ei ole liikumises. Nad istuvad pingil: mõni vestleb sõbrannaga ja on ülevoolavalt rõõmus, teine istub üksi ja on meeletult kurb nagu piinaks teda miski. See vaatepilt peegeldab mitmekesisust, kuid tervishoiutöötajate seisukohalt kerkib esile üks oluline küsimus: kui terviseteadlikud on need eakad inimesed ning milliste väljakutsetega nad igapäevaselt silmitsi seisavad? Mis põhjustab olukorra, et üks on rõõmus ja teine sedavõrd kurb? Selles artiklis kirjeldangi põgusalt eakate terviseteadlikkuse olukorda, tuues esile eakate vajadused ja võimalused antud olukorra parandamiseks.

COVID-19 puhangu ajal kodudesse isoleeritud eakad ei tahagi enam rahvamasside hulka sattuda, uudne olukord on nende jaoks hirmutav.


Meditsiinivaldkonnas on kasutusel selline termin nagu „tervelt elatud aastad“. Olen tulevase õena võtnud enda südameasjaks eakate terviseteadlikkuse parandamise teema, et aidata neid aastaid juurde võita. Kirjutasin projekti “Eakate tervise säilitamise programm” Tartu Tervishoiu Kõrgkooli PAI tervisedendusliku projekti stipendiumi 2023. aasta vooru esitamiseks ning sain sellele ka rahastuse. Kultuurkapitali stipendiumi toel oli võimalik kolmel korral viia läbi eakatele mõeldud teetunde koos terviseteadlikkuse teemaliste loengute ja praktikatega.

Esimene teetund: toitumine

Esimesel korral saatsin novembris välja 90 kutset ja uskuge või mitte, aga kohale jõudis 19 inimest. Suheldes ühe armsa prouaga selgus, et tal oli tõrge sotsiaalse suhtluse ees. COVID-19 puhangu ajal kodudesse isoleeritud eakad ei tahagi enam rahvamasside hulka sattuda, kuna uudne olukord on nende jaoks hirmutav. Proua põhjendas ise oma valikut sellega, et äkki ta ei sobi kellegagi. Rääkisin temaga pikalt ja isiklikult, kuni saime kokkuleppele, et ta proovib kasvõi ühel korral kohale tulla. Sealt edasi hakkas talle teetundides osalemine siiski meeldima.

Esimese loengu teema oli toitumine ja eriti meeldis eakatele see, et kõiki neid toite, millest juttu oli, sai ka maitsta. Mõni nägi smuutit esimest korda elus ja suu tegi naljakaid liigutusi, kui imelik asi alla läks. See, et konserv­uba kõlbab salatite sisse n-ö täiteks, tuli samuti paljudele üllatusena. Eakaid üllatas seegi, et kõige maitsvam toit, mida nad hirmus kalli arvasid olevat, koosnes kõrvitsast, natukesest paprikast, sulatatud juustust ja röstitud kõrvitsaseemnetest – portsjoni kogumaksumusega 0,60 eurot inimese kohta. Tegemist oli kõrvitsa-paprika püreesupiga. Menüüd olid lahti kirjutatud paberist südamekeste peale ja iga teetunni lõpus küsis keegi osalejatest need südamed endale.



Esimese teetunni loeng keskendus tervislikule ja mitmekesisele toitumisele. Osalejad said laiapõhjalise ülevaate sellest, kuidas oma toidulaua kujundamine võib mõjutada nende tervist ja heaolu. Tervise Arengu Instituudi soovitused eakate toitumise kohta on väga põhjalikud, andes suuniseid, kuidas säilitada tugev immuunsüsteem, tervislik kaal ja hea seedimine. Otsisime KMI tabelist igaühele vastava lahtri individuaalselt üles ning arutlesime, kuidas oleks mõistlik toitumisse muudatusi sisse viima hakata. Ikka järk-järgult ja mõnusasti. Piisab, kui lisada nädalas menüüsse kasvõi üks toiduaine, mida tavapäraselt ei ole harjutud tarbima.


Eakad tunnistasid, et on üsna tugevasti enda mustritesse kinni jäänud ja selgus, et mõni neist oli suurema osa toidukordi ainult võiga saia söönud. See olevat maitsev, ei tee igemetele haiget ja on soodne. Teetunni käigus sai jagatud praktilisi näpunäiteid maitsvate ja toitainerikaste einete valmistamiseks, mis arvestavad just eakate organismi vajadusi ning eripärasid. Mitmed osalejad nõustusid, et ka smuuti ei tee igemetele haiget. Kõigil oli võimalus teetunni ajal arutleda ja küsimusi esitada, soovijad said kaasa prinditud jaotusmaterjalid antud teemal koos näidismenüüdega.

Teine teetund: liikumine ja ohutus

Teine teetund keskendus liikumisele ja ohutusele. Esmalt tutvustas Margit Mell ITAK abivahendite keskusest inva- ja ohutusvarustust. Eakad said katsuda erinevaid ortoose, keppe, libeduse tõkkeid jne. Mõned olid neid ka varem näinud, kuid oli neidki, kes nägid selliseid abivahendeid esimest korda ega teadnud, kust vastavat infot hankida. Arvutit enamus eakatest enda sõnul kasutada ei osanud. Tõin välja mitmed erinevad invatarvete ja abivahendite pakkujad Tartu linnas. Mõni osaleja tegi ka väga hoolega märkmeid.

Seejärel rääkisin lühidalt lihastreeningu ja tasakaalustatud treenimise olulisusest ja põhimõtetest ning panime käima video “Tartu Ülikooli Kliinikumi spordimeditsiini ja taastusravi kliiniku harjutusprogramm eakatele inimestele eesmärgiga aktiveerida südame-veresoonkonda ja olulisemaid lihasgruppe”. Programmi kestus oli 12 minutit, kuid meil kulus sellele umbes 20 minutit, kuna mõni harjutus oli natuke keeruline järgi teha ning tuli panna video pausile ja selgitada välja, kuhu käib vasak käsi ja mida teeb samal ajal parem jalg. Mõni harjutus jäigi meie grupis videos nähtust veidi erinema, aga päris lõbus oli.

Eakad tõdesid, et selline teetund pakub mitte ainult füüsilist tuge, vaid ka emotsionaalset kindlustunnet. Mõnele tõi rahu seegi, et mõõtsin tal teetunni lõpus ära vererõhu.


Hiljem arutasime läbi praktilised võimalused, kuidas integreerida lihtsaid treeningharjutusi igapäevaellu. Üks härra näiteks soovis teha kätekõverdusi, kuid ei saanud enam niimoodi kätega põrandale minna nagu harjutuse sooritamiseks vaja oleks. Soovitasin tal teha harjutust käsi seinale toetades ja kui niimoodi jääb harjutus liiga kergeks, siis käsi voodi servale toetades. Härra oli selle peale kohe elevil ja lubas hoolega treenima hakata. Mitu eakat tuli minu juurde ja palus, et prindiksin harjutused neile piltidena välja, kuna muidu lähevad meelest ära. Need soovid said tagantjärele ka täidetud.

Koosviibimise käigus said eakad mitmeid praktilisi juhiseid, kuidas luua oma kodus turvaline keskkond ning õppida ära tundma ja ennetama potentsiaalseid ohte. Eakad tõdesid, et selline teetund pakub mitte ainult füüsilist tuge, vaid ka emotsionaalset kindlustunnet. Mõnele tõi rahu seegi, et mõõtsin tal teetunni lõpus ära vererõhu.

Kolmas teetund: kognitiivne võimekus

Viimase teetunni teemaks oli kognitiivne võimekus ja vaimse stimulatsiooni pakkumine. Alustuseks arutlesime ühiselt teema olulisuse üle. Selgus, et eakad ise on kõige suuremas mures sellepärast, kas ravimid saavad õigesti võetud. Mõni on kaotanud oma koduukse võtme ja ei ole enam majja sisse saanud. Mõni ütles, et tal on nii keeruline nimesid ja nägusid meelde jätta ning kui keegi vestlema tuleb, siis on piinlik tema nime mitte mäletada. Osalejad said kogeda lõbusaid mälu- ja tähelepanumänge ning õppida tehnikaid, mis aitavad hoida vaimu terava ja mälu värskendatuna. See teetund oli täis naeru, väljakutseid ja uusi teadmisi.


Kõik kolm teetundi moodustasid tervikliku lähenemise eakate tervise ja heaolu edendamise suunas. Igal korral saadi juurde väärtuslikke teadmisi ja praktilisi oskusi, mis aitavad astuda kindlaid samme tervise säilitamise teel. Nende teetundide kaudu said eakad mitte ainult õppida ja areneda, vaid ka kogeda tugevat kogukonnatunnet, mis on tervisliku elu üks alustest. Ühine ajaveetmine hakkas neile sedavõrd meeldima, et enne lahkumist tuldi küsima, mis on järgmise korra teema ja kas koosviibimised ikka jätkuvad.

Sellised loengutega teetunnid on üks võimalik viis eakate teadlikkuse tõstmiseks tervislike eluviiside ja ohutuma toimetuleku suunas. Samal arvamusel olid ka Tartu maakonna valdade vallavanemad, kui tutvustasin neile ideed hakata selliseid teetunde laiemale ringile läbi viima. Esmased kohtumised valdade meeskondadega on juba aset leidnud ja loodame, et peagi õnnestub kohtuda Tartu, Luunja, Kambja ja Kastre valla eakatega.

PAI tervisedendusliku projekti stipendium


PAI stipendiumi eesmärgiks on toetada ning väärtustada kogukonnale suunatud teenuseid, mis aitavad suurendada inimeste terviseteadlikkust läbi teaduspõhise info jagamise. Eelistatud teemad on alkoholi ja uimastite kahjulikkus, vaimne tervis, seksuaaltervis, kehaline aktiivsus ning eelkooliealiste terviseteadlikkus. Oodatud on ka kõik teised ideed! Kandideerida saavad kõik Tartu Tervishoiu Kõrgkooli õppurid. Lisainfo: nooruse.ee/pai.