Kuus Euroopa tervishoiu valdkonna idufirmat, millel 2021. aastal silm peal hoida

Foto: Pixabay RonaldCandonga

Share

Madis Kuuse, Sven Parkel, EIT Health

2020. aastal kiirendas Euroopa Liidu tervishoiu-innovatsiooni võrgustik EIT Health üle 120 idufirma arenevast Euroopast (1), sh Eestist. Paljud neist on loonud tooted ja lahendused, millel on potentsiaali muuta meditsiini ja tervishoiu tulevikku.

EIT Health kiirendab igal aastal üle 120 tiimi üle kogu Euroopa. Üha enam uuenduslikke lahendusi avastatakse regioonidest, mis paiknevad Euroopa innovatsiooni tulemustabelis keskmiste innovaatorite seas, näiteks Eestist, Itaaliast ja Portugalist. Siin on kuus innovaatilist lahendust, mis võivad tulevatel aastatel muuta Euroopa tervishoiu ja biotehnoloogia maastikku.

1. Nursebeam

Eestis loodud Nursebeam aitab inimestel, kes on välisriigis reisil olles haigeks jäänud, leida oma seisundile vastavad käsimüügiravimid ja nende müügikohad, raskematel juhtudel ka sobiliku lähedalasuva kliiniku. Ettevõtte idee sündis 2018. aasta kevadel Bangkokis, kui firma asutajad Timo Uustal ja Vea Gaygon mõlemad haigestusid ning pidid ränka vaeva nägema, et vajalikku abi leida. Nursebeam valiti eelmisel aastal EIT Health Headstart programmi, tänu millele saavad nad lisada oma rakenduse teenindusalade hulka 100 uut sihtkohta.

2. Pööre kliinilistes uuringutes tõotab kiirendada Alzheimeri tõve ravimist

Alzheimeri tõbe põdevate patsientide uurimine on pikk ja kulukas protsess. Portugalist pärit iLof aitab kokku hoida 40% rahast ja 70% ajast, mis tavapäraselt uuringutele kuluks, kiirendades nõnda seni ravimatule haigusele ravi leidmist. Ettevõte loodi 2019. aasta EIT Health Wild Card programmi raames, samal aastal võideti ka EIT Jumpstarteri konkurss. iLofi soodne ja mitteinvasiivne lahendus võib kiirendada patsientide ravi, võimaldades kategoriseerida Alzheimeri tõvega patsiente enne kliinilisi uuringuid.

3. Virtuaalne abiline toetab patsiente raviplaani täitmisel

Itaalia ettevõte PatchAI püüab toetada kliiniliste uuringute läbiviimist empaatilise tehisintellektuaalse virtuaalse abilisega, mis aitaks patsiente paremini kaasata ja raviga kursis hoida, keskendudes seejuures iga patsiendi eripärale. Ettevõte võitis 2019. aasta EIT Health InnoStars Awards konkursil toote arendamiseks 25 000 eurot ning mentorluspaketi, 2020. aastal saavutati EIT Health Catapult konkursil 3. koht, mille auhinnaks oli 10 000-eurone lisatoetus.

4. Ohutu ja 100% loodussõbralik kaitse UV-kiirguse eest

Poola idufirma UVera on suurepärane näide EIT Health InnoStars kiirendite võimekast läbimisest. Pärast 2019. aastal InnoStars Awards peapreemia võitmist pälvisid nad esikoha ka 2020. aasta Catapult programmis biotehnoloogia kategoorias, samuti võideti Alex Casta nimeline publikuauhind. Tänu sellele tunnustusele kuvatakse Uverat tutvustavat reklaami New Yorgi Nasdaq Toweril. Uvera tiim lõi tõhusa ning loodussõbraliku päikesekreemi, mille tootmisel lähtutakse jäätmete minimeerimise põhimõtetest. Tavaliste päikesekreemide tootmine ja kasutamine tekitab kahju nii loodusele kui ka inimorganismile. Uvera on välja töötanud UV-kaitse, mis pärineb looduses esinevatelt mikroorganismidelt ning on võimeline blokeerima kogu UV-kiirguse spektri ilma kemikaalideta.

5. Südameuuringud viie minutiga

Leedu ettevõte Ligence võitis 2019. aasta EIT Jumpstarteri konkursil teise koha ning sai sealt rahastust, lisateadmisi ning võimalusi ärisuhete loomiseks, äri planeerimiseks ja arendamiseks, mis kokkuvõttes aitas neil võita ka 2020. aasta InnoStars Awardsi peapreemia. Ettevõte lõi sügavõppel toimiva tarkvara, mis on suuteline automaatselt segmenteerima südame anatoomilisi osasid, hindama nende toimimist ning koostama leidude põhjal arstidele struktureeritud raporteid. Võrreldes praegu levinud diagnostikameetoditega on Ligence’i loodud viis osutunud palju kulutõhusamaks, kiiremaks ja täpsemaks – arstiteenuste järjekordade lühendamise võimekus on praeguses pandeemiaolukorras aga eriti oluline.

6. Insuldijärgne elu muutub lihtsamaks

Ungarist pärit PhoenixOrthosis võitis EIT Health InnoStars Awards konkursil kolmanda koha lahendusega, mis tõhustab insuldi läbi elanud patsientide taastusravi. Ettevõte töötas välja tipptehnoloogilise aktiivse ortoosi, mis aitab käe- ja sõrmespasmidega patsientidel osaliselt taastada käe avamise võime. Täielikult patsiendi käele kohaldatud PhoenixOrthosise ortoosi eesmärk on tõsta insuldi läbinute elukvaliteet võimalikult kiiresti endisele tasemele.

Võimalusi innovatiivse idee teostamiseks

EIT Health

EIT Health on mittetulundusühing ning üks Euroopa suurimatest avaliku ja erasektori partnerlusorganisatsioonidest tervishoiuinnovatsiooni alal. 150 partnerist koosnev EIT Health on unikaalne võrgustik, millesse kuuluvad tippettevõtted, ülikoolid, uuringu- ja arenduskeskused, haiglad ja instituudid. EIT Healthi ülesanne on arendada välja ökosüsteem, mis võimaldab tervishoiu arenemist sellisel määral, et Euroopakodanikud saaksid elada kauem hea tervise juures. EIT Health aitab arendada tervishoiuspetsialistide oskuseid üle kogu Euroopa, investeerib piirkonna suurimatesse talentidesse ning aitab kaasa uuenduslike tervishoiutoodete ja –lahenduste turustamisele Euroopa Liidus. See on üks suurematest avaliku sektori rahastatud algatustest ning seda toetab Euroopa Innovatsiooni- ja Tehnoloogiainstituut (EIT), mis on Euroopa Liidu asutus. Rohkem infot leiate aadressil www.eithealth.eu.

EIT Health InnoStars

InnoStarsi klaster on üks seitsmest EIT Healthi geograafilisest alast, kuhu kuuluvad Poola, Ungari, Itaalia ja Portugal, ning kuhu lisanduvad EIT Regionaalse Innovatsiooni Kavas osalevad riigid: Eesti, Läti, Leedu, Horvaatia, Slovakkia, Tšehhi, Sloveenia, Kreeka ja Rumeenia. Rühma moodustavad Euroopa innovatsiooni tulemustabelis keskmiste innovaatoritena kvalifitseerunud riigid. InnoStars keskendub ettevõtluse, innovatsiooni ja hariduse toetamisele tervishoiuvaldkonnas; tervislike eluviiside ja aktiivse vananemise edendamisele oma regioonis, ning innovatsioonitabelites piirkondadevaheliste lõhede vähendamisele.

EIT Regionaalse Innovatsiooni Kava (EIT RIS) programm

Euroopa Innovatsiooni- ja Tehnoloogiainstituut lõi EIT Regionaalse Innovatsiooni Kava selleks, et vähendada lõhet innovatsioonitabelite tipus troonijate ja arenevate piirkondade vahel. Seoses tervishoiuvaldkonnaga on seda arendatud aastast 2016. EIT Health InnoStarsi koordineeritud programm hõlmab 14 EIT Health Keskust 13st Ida-, Kesk- ja Lõuna-Euroopa riigist. Arengukava viiakse ellu kohalike keskuste osalusel, mis on juurdepääsupunktideks Euroopa parimate ülikoolide, ettevõtete ja projektide võrgustikule. Kava eesmärk on arendada programmi kaasatud regioone, tuvastades erinevate piirkondade tugevaid külgi ning kaasates kohalikke innovaatoreid üle-Euroopalistesse programmidesse ja võistlustele.

Täpsem info:

https:// eithealth.eu/ EIT Health pressiesindaja Eestis, Madis Kuuse, madis@rebas.ee, tel. 5598 7810

EIT Health kontakt Tartu Biotehnoloogia Pargis, Sven Parkel, sven@biopark.ee, tel. 738 3053

(1) Euroopa innovatsiooni tulemustabeli kohaselt.

1 Comment

Mae D 13/07/2024 - 08:00

You have noted very interesting points! ps decent web site.Raise your business

Post Comment