Retsepte

Share

Šokolaadi-maapähklivõi trühvlid

Gluteenivaba, vegan

150 g kuivatatuid datlid
75 g maapähklivõi
50 g Kreeka pähklid
25 g kakaopulber

Leota datleid leiges vees, et need muutuksid pehmeks – selleks läheb umbes 30 minutit. Kuivata datlid ning püreesta. Haki Kreeka pähklid nii väikeseks või suureks, kui soovid. Sega kõik koostisained kokku ning vormi pallid. Soovi korral kata trühvlid kakaopulbriga.


Jäätis vaarikate ja pistaatsiaga

55 g hapukoort
60 g tuhksuhkrut
230 g vahukoort
30 g pistaatsiapähkleid
624 g vaarikaid
1 tl sidrunimahla
1 tl mett

Vahusta hapukoor ja tuhksuhkur umbes ühe minuti. Vahusta teises kausis vahukoor ning, korraliku vahu korral, sega kokku. Haki pistaatsiad meeldiva suurusega tükkideks ning lisa hakitud pistaatsia poole koguse vaarikatega vahtu. Kalla segu leivavormi ning pane sügavkülma tahenema, umbes neljaks tunniks. Enne serveerimist sega kokku mesi, sidrunimahl ja ülejäänud vaarikad ning kalla jäätise peale.


Spinatifeta pirukas

Põhi:
100 g võid
100 g riivjuustu
180 g nisujahu
2-3 sl külma vett


Täidis:
250 g värsket spinatit
200 g fetajuustu
100 g riivjuustu
200 ml rõõska koort
3 muna

Eelkuumuta ahi 200°C. Puhasta spinatilehed tugevast varrest ning aseta sõelale. Kalla peale keedetud vesi, kuniks nad kokku tõmbavad. Nõruta võimalikult kuivaks ning haki.
Põhja jaoks pigista sõrmede vahel või, riivjuust ja jahu. Lisa lusika kaupa vesi, sest õige konsistentsi jaoks võib vaja minna vähem või rohkem vett, kui retseptis kirjas. Ühtlane taignamass suru 25 cm läbimõõduga pirukavormi põhjale ning servadele. Tee kahvliga taignasse augud. Küpseta umbes 10 minutit.
Sega riivitud või hakitud fetajuust ülejäänud täidise komponentidega. Kalla eelküpsetatud pirukapõhjale täidis ja küpseta ahjus 20 minutit või kuni pirukas on tahenenud.
Serveeri soojalt või külmalt.


Lihtne kalatartar

1 küps avokaado
125 g soolaforelli fileed sidrunimahla
maitsestamiseks musta pipart ja soola spinatit
näkileivakausikesi

Tükelda avokaado ja forellifilee. Sega ning maitsesta sidrunimahla, pipra ja soolaga. Aseta spinat näkileivakaussi, et tekiks barjäär niiske ning kuiva vahel. Pane näkileiva kogus tartari ning naudi!


Šokolaadikook

4 muna
200 g tumedat küpsetusšokolaadi (Fazeri oma on parim)
200 g gluteenivaba nisujahu
200 g kookossuhkrut
200 g võid

Eelkuumuta ahi 210°C. Sulata või ja šokolaad potis ning jäta jahtuma.
a) Kui soovid õhulist ja läbiküpsenud kooki, vahusta munavalged suhkruga tugevaks vahuks, lisa ükshaaval munakollased kuni vaht säilitab oma kuju – see võib võtta natuke aega. Säilitades võimalikult palju õhulisust, sega sisse esmalt jahu ning siis šokolaadi-või segu. Kalla vormi ning küpseta ahjus 11 minutit.
b) Kui soovid tihkemat ja seest vedelamat kooki, sega munad, suhkru ja jahu lihtsalt kokku ja lõpus lisa šokolaad võiga. Kalla vormi ning küpseta 11 minutit.
Lülita ahi välja, tõmba ahjuuks praokile ning “küpseta” kooki veel 11 minutit. Koogi taigna küpsusastet kontrolli tiku või noaga.
Serveeri soojalt koos vaniljejääti
sega.