Sõbralik, hooliv ja toetav kogemus Jenas

Sõbralik, hooliv ja toetav kogemus Jenas

Share

Teadsin juba Tartu Tervishoiu Kõrgkoolis õppides, et tahan kindlasti Erasmuse kaudu välismaale praktikale minna. Õpingute ajal ma seda teha ei jõudnudki, kuid tänu Erasmus+ programmile on võimalus praktikat sooritada ka peale lõpetamist ning seega oligi mul võimalus minna Tartu Tervishoiu Kõrgooli vilistlasena.
Juba õpingute ajal tuli kinnitus, et saan Erasmuse stipendiumi, eelnevalt tuli selleks täita avalduse vorm ja kirjutada motivatsioonikiri. Hetkelist pandeemia olukorda arvestades oli minek veidi keerulisem, sest paljud haiglad ei võtnud üliõpilasi vastu. Sügise alguses aga selgus, et Saksamaal asuv Jena Ülikooli haigla on nõus mind praktikale võtma. Oktoobri keskel oligi minek ning Saksamaal tegin praktikat kokku kaks kuud.

Röntgen. Fotod: Erakogu

Teistsugused süsteemid

Olen radioloogiatehnik ning oma praktikat tegin radioloogiaosakonnas, röntgenis ja kompuutertomograafias, mõned päevad ka angiograafias. Praktikapäevad olid esmaspäevast reedeni, kuus kuni kaheksa tundi päevas. Kuna olin juba kooli lõpetanud ning töötanud selleks ajaks ka üle kahe aasta haiglas, olid mulle minu tööülesanded selged.
Muidugi oli palju asju, mida seal tehakse teistmoodi kui meil, erialast lähtuvalt olid ülesvõtted ja uuringud samasugused, aga teostamine veidi teistsugune. Erinevuseks oli ka röntgenis näiteks aparatuur. Kui meil Eestis on kõik digitaalne süsteem, siis seal peab radioloogiatehnik veel ise masina paika panema ning paljud ülesvõtted ilmuvad veel kassetidele.

Jena Tower (vaade Jena linnale).


Personal oli sõbralik, hooliv ning väga toetav. Üleüldiselt oli haiglas väga patsiendisõbralik keskkond. Tundsin iga päev, et mind oodatakse sinna ning palju julgustati ise tegema. Iga praktika päev oli väga põnev. Kuna mina ei ole saksa keelt kunagi õppinud, siis peamiseks suhtluskeeleks oli ikkagi inglise keel. Praktika aja jooksul õppisin muidugi saksa keeles patsientidele lihtlausetega uuringut selgitama, kuid kolleegidega toimus suhtlus ikkagi inglise keeles.

Jena linn ise on umbes Tartu suurune, armas ja muutus mulle selle paari kuuga juba väga koduseks. Nädalavahetused olid vabad ning teadsin, et tahan sellest maksimumi võtta. Saksamaa on mulle alati väga meeldinud. Ringi sain sõita palju, selle aja jooksul jõudsin lausa kaheksat erinevat linna külastada. Rongide ja trammidega on Saksamaal liigelda väga mugav ning kiire.


Jenas rentisin endale ühte tuba korterist, kus elasin koos kahe sakslasega. Lisaks neile ja haigla kolleegidele sain tuttavaks ka ühe Gruusiast pärit tüdrukuga, kes oli tulnud Jenasse tegema oma uurimistööd ajaloost. Jena ongi ülikoolilinn ning seega elab seal palju tudengeid üle terve maailma. Lisaks praktikale võid leida endale ka sõbrad kogu eluks.

Saksamaale praktikale minek on olnud üks kõige ägedamaid asju mu elus. Täiesti mugavustsoonist väljas, kuid igati väärt kogemus. Soovitan kindlasti kõigil selline asi ette võtta, sest kaotada ei ole ju midagi, juurde saab aga palju. Õpid erialaselt, õpid teistsugust keskkonda ja kultuuri ning õpid nägema maailma veidi teistsuguse pilguga.