LAADIMINE

Kirjuta otsingusõna

Juubel Meil ja mujal

D-vitamiin. Miks tekib defitsiit ja kuidas tarbida?

Jaga
D-vitamiin. Miks tekib defitsiit ja kuidas tarbida?
D-vitamiin. Miks tekib defitsiit ja kuidas tarbida?

Soe ja ülitore suvi sai läbi, kogu Eestimaa rahvastik on selle ajaperioodi jooksul natukene välja puhanud ja osad on isegi päris vahva päevituse endale saanud. Kuid paljud kahjuks kipuvad unustama, et Eestis ja Põhjamaades on üks oluline oht, mis võib kaasa tuua ebameeldivaid sümptome nagu nõrkus, liigesevalud, peavalud, iiveldus jt.

Selleks on D-vitamiini defitsiit. Täieliku vitamiini puuduse ehk avitaminoosi tõttu võib tekkida osteomalaatsia, kus luud muutuvad pehmemaks ja lastel rahhiit, kus laste luud lihtsalt ei kannata keharaskust, tekivad luudeformatsioonid, kuna D-vitamiin on äärmiselt vajalik fosfori ja kaltsiumi imendumiseks.

Eestis räägitakse tihti D-vitamiini tähtsusest. Vaatamata sellele, et suvi oli eriti soe ja mõnus, ei piisa sellest, et D-vitamiini tase oleks aastaringselt stabiilne. Paraku on inimesi, kes on sellest küll korduvalt kuulnud, ent ei tee midagi, et seda korralikult igapäevaselt tarbida. D-vitamiini saab piisavalt näiteks kalamaksaõlist, mis pole aga paljude jaoks eriti maitsev. Kui selline variant ka ei sobi – siis munakollastes või piimas. Ent peamiselt sünteesitakse D-vitamiini nahas just päikesevalguse toimel.

Aga miks see D-vitamiin siis nii vajalik on ning miks just Põhjamaades on tekkinud nii suur defitsiit? Põhjus on lihtne – päikest on väga vähe aasta jooksul, välja arvatud suvel, ent paraku pole ka iga suvi piisavalt päikeseline. Nii ongi, et aastaringselt ei jõua UVB päikesekiirgus meieni ja kolesteroolist ei sünteesita edasi D-vitamiini. Sellisel viisil tekib meil defitsiit, mis on üsna märkamatu. Meid hakkavad vaevama peavalud, halb tuju – selle põhjus on tihtipeale D-vitamiini puudulikkus, mida tuleks külmas ja päikesevaeses Eesti lisaks tarbida.

Kui palju D-vitamiini võib igapäevaselt võtta? POT (päevane ohutu totaalkogus) on 4000 IU (100 mcg). Soovitatakse võtta vähemalt 2000 IU – 50 mcg (sõltuvalt patsiendi D-vitamiini tasemest võib see kogus olla ka 500-3000 IU vahel) igapäevaselt, välja arvatud suvekuudel. Seda soovitatakse tarbida rasvase toiduga, et imendumine oleks tõhusam.

Ärge unustage nii väikest asja nagu D-vitamiin: see teeb teie elu palju lihtsamaks ja mõnusamaks!

Kes on artikli autor?

Orina Jakovleva, Tartu Ülikooli arstiteaduse 2. kursuse tudeng, kes muuhulgas jagab TikTokis oma kasutajanime oreo.kypsis alt tervisenõu ning arutleb aktuaalsetel teemadel.

Märksõnad: